söndag 22 februari 2015
Träslöjdsutvärdering.
torsdag 12 februari 2015
Inlämningsuppgift Genetik.
Uppgift 1: Redogör så utförligt du kan vad DNA är för något.
Svar: DNA är arvsmassan man ärver av sina föräldrar och förfäder. DNA strängarna är långa bokstavskombinationer som ger olika egenskaper, bokstäverna är A,T,G,C. A och T är bokstäverna som går ihop och G går ihop med C. A,T,G,C är dom fyra kvävebaserna. Beroende av vilken ordning bokstäverna sitter i får man olika gener och egenskaper. Människor har inte samma bokstavskombinationer och det är därför vi inte ser likadana ut, enäggs tvillingar har i vanliga fall samma bokstavskombinationer och det är därför dom nästan är identiska med varann. I varje cellkärna i kroppen finns det DNA molekyler som bestämmer vad den cellen ska ha för egenskaper eller hur just den delen av kroppen ska se ut. DNAT kallas ofta för kromosomer och det är när DNA strängarna är ihop virade, på dom flesta människorna finns det 46 kromosomer men vissa kan ha fler eller färre. Människorna som har fler eller färre har oftast någon sjukdom. 23 av kromosomerna kommer ifrån pappan och 23 kromosomer kommer ifrån mamman. Vissa sjukdomar kommer ifrån vissa särskilda kromosomer t.e.x ärftlig ALS sitter i kromosom 21.
Hade DNA inte funnits så hade alla levande organismer sett likadana ut. Det hade alltså inte funnits olika djur raser utan alla varelser hade t.e.x varit apor och sett likadana ut. Utan DNA så hade det förmodligen inte funnits liv på jorden. Eftersom att allt levande hade behövt näring och när alla är likadana så hade det inte funkat.
Uppgift 2: På grund av de anlag som man föds med så ärver man olika egenskaper från sina föräldrar. Visa och förklara varför det är så.
Svar: När man föds så får man sina egenskaper efter sina förfäder (föräldrar, morföräldrar och farföräldrar.) Man ärver 50 % DNA från sin mammas sida och 50 % DNA från sin pappas sida. Man ärver t.e.x deras ögonfärger kroppsbyggnad, hudfärg och hårfärg. T.e.x om mamman har bruna ögon och pappan har blåa ögon så är det större chans att barnet får bruna ögon eftersom att dom mörka anlagen (B) är dominanta över dom ljusa anlagen (b). Därför är det större chans att man får bruna ögon om man har en förälder med anlag för bruna ögon.
Dom stora (B) i detta fallet dom bruna ögonen och dom är dominanta över dom små (b) som är blåa ögon i detta fall.
Men mina föräldrar har inte bruna ögon men det har jag? Ja, om mammans eller pappans föräldrar har haft bruna ögon så har ens föräldrar anlag för att kunna få bruna ögon och dom anlagen förs vidare till deras barn. Det är dock inte lika stor chans att barnet får bruna ögon men det finns fortfarande en chans.
Det funkar likadant med hudfärg och hårfärg, dom mörka anlagen dominerar över dom ljusa.
Uppgift 3: Redogör för vad man kan använda genetiken till. Finns det etiska aspekter på den genetiska forskningen? Svara så utförligt du kan.
Svar: Det finns mycket man kan göra med hjälp utav DNAT, t.e.x så kan man utreda brottsplatser, identifiera människor, ta reda på vilka ens förfäder var, det finns hur mycket som helst man kan göra. Det jag tycker är häftigast men även det mest onödiga med DNA är att man kan klona varelser. Om man placerar en utav mina cellkärnor i en ett tomt cellmembran och sedan placerar den cellen i en kvinnas livmoder så födds det fram en klon utav mig. Klonen kommer att se likadan ut men kommer inte bete sig på samma sätt eftersom att beteendet inte sitter i DNAt utan sitter i hjärnan.
Man kan även se ärftliga sjukdomar i DNAT, t.e.x om min mamma har ALS så kan det vara en ärftlig sjukdom och då kan man undersöka om jag också har anlaget till att få ALS. Det finns både bra och dåliga saker man kan göra med DNA, när man t.e.x utreder brottsplatser eller när man hittar ärftliga sjukdomar så tycker jag att det är bra saker eftersom att det kan rädda människor. Om man får reda på att man har ett anlag för ärftlig bröst cancer t.e.x så finns det ju större chans att man hinner rädda personen och personen är mer förbered på att den kan få en sådan här sjukdom.
Men när man använder DNA för kloning så tycker jag att det är fel eftersom att jag inte ser någon anledning till att klona en människa eller varelse. Men det finns ju naturligt viss folk som tycker att jag har helt fel i mina tankar, att det är dåligt med att kunna hitta ärftliga sjukdomar i människor eftersom att människor kan bli stressade eller nervösa över att veta att man kan få ALS eller någon annan ärftlig sjukdom, det har dom ju också rätt i. Och det finns människor som tycker att kloning är en bra grej. Folk tycker att det är häftigt eller att man t.e.x vill forska mer inom kloning.
måndag 9 februari 2015
Friluftslivsuppsatsen
Att bedriva friluftsliv på isen kan vara både härligt och farligt. Fint vinterväder och man vill ut och åka skidskor eller vara ute och gå på en is, då finns det några saker man ska tänka på för att detta ska bli en helt lyckad dag. Det finns utrustning man bör ta med sig och kläder man bör ha på sig.
Man bör tänka på vad det är för sorts is innan man ger sig ut på isen, det finns en mängd olika isar och alla har olika hållbarhet. Här kommer olika typer av isar,
Nyis - När vattnet nästan precis blivit till is, den är bara några centimeter tjock och är genomskinlig. Man bör vara försiktig med nyis för den kan vara väldigt ohållbar. Nyisen finns bara på insjöar.
Vårisen - Isen som finns på våren kallas för "våris" vårisens kvaliteten på isen försämrats, isen översida försämras pågrund utav att solen står och skiner på den länge om dagarna, undersidan av isen försämras eftersom att det börjar komma varma strömmar i vattnet.
Kärnisen - Kärnisen är den starkaste isen och består enbart utav vatten. Kärnisen kan vara stark när den endast är 3 cm tjock, men för att vara extra säker bör man vänta tills isen är 8-10 cm tjock för att den ska ha en bättre hållbarhet. Isen kan vara sämre på vissa ställen t.e.x runt broar och bryggor bör man vara försiktig eftersom att kvalitén på isen kan vara sämre där, runt avlopp kan det vara så att isen inte fryser lika snabbt så där bör man också vara ganska försiktig.
Havs is - Isen som finns på havet. Man bör tänka på att havsisen är tjockast längst in mot land, därför bör man hålla sig så nära land som möjligt när man är ute på havsis. Om man skulle ramla igenom isen när man är nära land så går det även fortare att få hjälp.
Det finns mycket bra saker man kan ha med sig när man ger sig ut på isen, men saker man bör ha med sig för en säker dag ute på isen är, en ispik så att man kan mäta tjockleken på isen, isdubbar ifall man ramlar i vattnet så blir det lättare att ta sig upp igen, En kompis kan också vara väldigt bra att ha med sig, för att göra det ännu lättare att klara sig bättre på isen så kan man ta med sig en mobiltelefon, flyttväst och en visselpipa.
Det gäller att ha på sig rätt kläder för att ha en lyckad dag på isen, lager på lager metoden är ett smart sätt att klä sig på. Närmast intill kroppen bör man ha ett plagg som leder bort fukten ifrån kroppen, det gäller att hålla sig torr så gott som möjligt. Om det är riktigt kallt ute är det smart att ha på sig ett underställ också, tänk bara på att understället inte ska vara gjort utav bomull eftersom att bomull suger åt sig fukt. Nästa lager kan vara bra att ha en fleece eller ylletröja, det håller dig varm och torr. Sista lagret ska vara en jacka som är vind och vattentät. Viktigaste kroppsdelen att skydda är huvudet och man bör ha på sig en mössa, varma vantar och strumpor är smart att ha med sig så att man håller sig varmt. Extra kläder är smart att ta med sig om man skulle bli blött.
En smart sak att tänka på när man är ute och åker skidskor är att undersöka isen innan man ger sig ut på den, kolla vart isen är tjockast och vart den är som tunnast, då vet man vilka områden av isen man bör undvika.
Om man skulle ramla i vatten så ska man försöka ta sig upp så fort som möjligt. Vänd dig emot hållet du kom från för där vet du att isen håller för dig. Har man med sig en visselpipa ska man blåsa i den direkt så att man fort kan få hjälp. Försök att inte få panik och ta djupa andetag för att få mer syre i kroppen och inte trötta ut musklerna lika fort. När du ska ta dig upp så känns så att isen framför dig kan bära dig annars så försöker du knäcka av den isen tills du kommer till ett ställe där isen håller för dig. Ta sedan fram isdubbarna och sätt tummarna högst upp på dom för att få ett så bra grepp om isdubben som möjligt, känn efter ett stabilt ställe att sätta ner dom i. När du tar dig upp tänk på att bara flytta en isdubb i taget så att du inte flyttar båda och glider ner igen. Tänk även på att använda benen väldigt mycket, gör stora bentag. När man kommit upp med överkroppen så försök att häva upp benen.
Om din kompis ramlar ner i vattnet så ska man tänka på att först ringa 112 för att få hjälp. Kryp sedan fram till personen så att inte du också ramlar igenom isen, om man ligger på isen så fördelas vikten på mer än bara ett ställe. När man kommer fram till personen så använd dig av någon sorts förlängd arm, om du kommer för nära personen och ska dra upp den med hjälp av din egen arm så är det lätt hänt att personen som ligger i vattnet drar ner dig också. En förlängd arm kan t.e.x vara en pinne, jacka eller en halsduk. När personen har kommit upp tänk på att snabbt få av dom blötta kläderna och få på sig torra kläder.
Tänker man på detta så är man välförberedd och man kan njuta av den friska luften!
Man bör tänka på vad det är för sorts is innan man ger sig ut på isen, det finns en mängd olika isar och alla har olika hållbarhet. Här kommer olika typer av isar,
Nyis - När vattnet nästan precis blivit till is, den är bara några centimeter tjock och är genomskinlig. Man bör vara försiktig med nyis för den kan vara väldigt ohållbar. Nyisen finns bara på insjöar.
Vårisen - Isen som finns på våren kallas för "våris" vårisens kvaliteten på isen försämrats, isen översida försämras pågrund utav att solen står och skiner på den länge om dagarna, undersidan av isen försämras eftersom att det börjar komma varma strömmar i vattnet.
Kärnisen - Kärnisen är den starkaste isen och består enbart utav vatten. Kärnisen kan vara stark när den endast är 3 cm tjock, men för att vara extra säker bör man vänta tills isen är 8-10 cm tjock för att den ska ha en bättre hållbarhet. Isen kan vara sämre på vissa ställen t.e.x runt broar och bryggor bör man vara försiktig eftersom att kvalitén på isen kan vara sämre där, runt avlopp kan det vara så att isen inte fryser lika snabbt så där bör man också vara ganska försiktig.
Havs is - Isen som finns på havet. Man bör tänka på att havsisen är tjockast längst in mot land, därför bör man hålla sig så nära land som möjligt när man är ute på havsis. Om man skulle ramla igenom isen när man är nära land så går det även fortare att få hjälp.
Det finns mycket bra saker man kan ha med sig när man ger sig ut på isen, men saker man bör ha med sig för en säker dag ute på isen är, en ispik så att man kan mäta tjockleken på isen, isdubbar ifall man ramlar i vattnet så blir det lättare att ta sig upp igen, En kompis kan också vara väldigt bra att ha med sig, för att göra det ännu lättare att klara sig bättre på isen så kan man ta med sig en mobiltelefon, flyttväst och en visselpipa.
Det gäller att ha på sig rätt kläder för att ha en lyckad dag på isen, lager på lager metoden är ett smart sätt att klä sig på. Närmast intill kroppen bör man ha ett plagg som leder bort fukten ifrån kroppen, det gäller att hålla sig torr så gott som möjligt. Om det är riktigt kallt ute är det smart att ha på sig ett underställ också, tänk bara på att understället inte ska vara gjort utav bomull eftersom att bomull suger åt sig fukt. Nästa lager kan vara bra att ha en fleece eller ylletröja, det håller dig varm och torr. Sista lagret ska vara en jacka som är vind och vattentät. Viktigaste kroppsdelen att skydda är huvudet och man bör ha på sig en mössa, varma vantar och strumpor är smart att ha med sig så att man håller sig varmt. Extra kläder är smart att ta med sig om man skulle bli blött.
En smart sak att tänka på när man är ute och åker skidskor är att undersöka isen innan man ger sig ut på den, kolla vart isen är tjockast och vart den är som tunnast, då vet man vilka områden av isen man bör undvika.
Om man skulle ramla i vatten så ska man försöka ta sig upp så fort som möjligt. Vänd dig emot hållet du kom från för där vet du att isen håller för dig. Har man med sig en visselpipa ska man blåsa i den direkt så att man fort kan få hjälp. Försök att inte få panik och ta djupa andetag för att få mer syre i kroppen och inte trötta ut musklerna lika fort. När du ska ta dig upp så känns så att isen framför dig kan bära dig annars så försöker du knäcka av den isen tills du kommer till ett ställe där isen håller för dig. Ta sedan fram isdubbarna och sätt tummarna högst upp på dom för att få ett så bra grepp om isdubben som möjligt, känn efter ett stabilt ställe att sätta ner dom i. När du tar dig upp tänk på att bara flytta en isdubb i taget så att du inte flyttar båda och glider ner igen. Tänk även på att använda benen väldigt mycket, gör stora bentag. När man kommit upp med överkroppen så försök att häva upp benen.
Om din kompis ramlar ner i vattnet så ska man tänka på att först ringa 112 för att få hjälp. Kryp sedan fram till personen så att inte du också ramlar igenom isen, om man ligger på isen så fördelas vikten på mer än bara ett ställe. När man kommer fram till personen så använd dig av någon sorts förlängd arm, om du kommer för nära personen och ska dra upp den med hjälp av din egen arm så är det lätt hänt att personen som ligger i vattnet drar ner dig också. En förlängd arm kan t.e.x vara en pinne, jacka eller en halsduk. När personen har kommit upp tänk på att snabbt få av dom blötta kläderna och få på sig torra kläder.
Tänker man på detta så är man välförberedd och man kan njuta av den friska luften!
måndag 2 februari 2015
Religion repetitionsfrågor.
Kristendomen
1. Vilka är de tre huvudgrupperna inom Kristendomen.
Svar: Katolska, ortodoxa och den protestanskakyrkan
2. Nämn tre fakta om den första kristna församlingen.
Svar: Kristendomen startade i Israel, kristendomen blev uppkommen av judar, i början var kristendomen nästan identisk med judendomen.
3. När blev kristendomen huvudreligion inom romerska riket?
Svar: År 380
4. Hur delades kyrkan upp och varför?
Svar: Biskopen i den Rom blev kyrkans ledare (senare påve). År 395 delades hela det romerska riket upp i öst och väst romerska riket. Östromerska riket startade en särskild kyrka som senare blev kallad grekisk ortodoxa, det västromerska riket bildade också en kyrka som senare kallades den katolska kyrkan. Orsaken till detta var att dom kristna i öst inte ville att påven skulle vara ledare över hela kristendomen.
5. Nämn tre fakta om den ortodoxa kyrkan
Svar: Den ortodoxa kyrkan har ingen gemensam ledare, ortodoxa kyrkan har runt 175 miljoner anhängare, den ortodoxa kyrkan är störst i öst Europa.
6. Nämn tre fakta om den katolska kyrkan.
Svar: Det finns drygt 1000 miljoner katolska anhängare i världen och det är den största kyrkan i världen, det finns ungeför 200 000 katoliker i Sverige.
7. Nämn tre fakta om Martin Luther.
Svar: Han ville inte att man skulle lyda påven utan istället lyda bibeln, Påven blev arg på Martin Luther och bannlyste honom från kyrkan,
8. Nämn två fakta om gamlatestamentet/nyatestamentet
Svar: Gamla testamentet och nya testamentet är dom delarna den kristna bibeln består av, gamla testamentet är den judiska bibeln och det är berättelser från innan Jesus levde. Nya testamentet är från när Jesus levde.
9. Nämn två fakta om dopet.
Svar: Dopet är en symbol från att man gått från det döda till det levande, enligt kristen tro så blir renad från synder under dopet.
10. Varför firas nattvarden?
Svar: För att minnas Jesus sista måltid eller för att man tror att brödet och vinet är Jesus kropp och blod.
11. Förklara ordet frälsning.
Svar: Order frälsning betyder räddning,
1. Vilka är de tre huvudgrupperna inom Kristendomen.
Svar: Katolska, ortodoxa och den protestanskakyrkan
2. Nämn tre fakta om den första kristna församlingen.
Svar: Kristendomen startade i Israel, kristendomen blev uppkommen av judar, i början var kristendomen nästan identisk med judendomen.
3. När blev kristendomen huvudreligion inom romerska riket?
Svar: År 380
4. Hur delades kyrkan upp och varför?
Svar: Biskopen i den Rom blev kyrkans ledare (senare påve). År 395 delades hela det romerska riket upp i öst och väst romerska riket. Östromerska riket startade en särskild kyrka som senare blev kallad grekisk ortodoxa, det västromerska riket bildade också en kyrka som senare kallades den katolska kyrkan. Orsaken till detta var att dom kristna i öst inte ville att påven skulle vara ledare över hela kristendomen.
5. Nämn tre fakta om den ortodoxa kyrkan
Svar: Den ortodoxa kyrkan har ingen gemensam ledare, ortodoxa kyrkan har runt 175 miljoner anhängare, den ortodoxa kyrkan är störst i öst Europa.
6. Nämn tre fakta om den katolska kyrkan.
Svar: Det finns drygt 1000 miljoner katolska anhängare i världen och det är den största kyrkan i världen, det finns ungeför 200 000 katoliker i Sverige.
7. Nämn tre fakta om Martin Luther.
Svar: Han ville inte att man skulle lyda påven utan istället lyda bibeln, Påven blev arg på Martin Luther och bannlyste honom från kyrkan,
8. Nämn två fakta om gamlatestamentet/nyatestamentet
Svar: Gamla testamentet och nya testamentet är dom delarna den kristna bibeln består av, gamla testamentet är den judiska bibeln och det är berättelser från innan Jesus levde. Nya testamentet är från när Jesus levde.
9. Nämn två fakta om dopet.
Svar: Dopet är en symbol från att man gått från det döda till det levande, enligt kristen tro så blir renad från synder under dopet.
10. Varför firas nattvarden?
Svar: För att minnas Jesus sista måltid eller för att man tror att brödet och vinet är Jesus kropp och blod.
11. Förklara ordet frälsning.
Svar: Order frälsning betyder räddning,
Judendomen
1. Hur många judar finns det i världen?
Svar: Ungefär 16 miljoner judar finns det i världen.
2. Vem var Abraham?
Svar: I judisk tro så uppenbarade sig Gud för Abraham och utvalde han och hans folk till guds utvalda folk.
3. Varför är Moses viktig?
Svar: Moses var judendomens grundare,
4. Nämn tre fakta om den judiska tron
Svar: Judarna anser att gud är en ande, man uppfattar gud en personlighet men inte av mänskligskepnad. Judarna anser inte att Jesus var messisas utan dom tror att det kommer komma en messias.
5. Vem är jude? förklara.
Svar: definition säger att den som bekänner judisk tro är jude och ortodoxer säger att den som har en judisk mor är jude.
6. Nämn tre fakta om judisk mat.
Svar: Judar får äta all vegetarisk mat men får inte äta vilket kött som helst, det måste vara kött från växtätare.
7. Vad är en synagoga?
Svar: En synagoga är judarnas heliga tempel, som kristans kyrka.
8. Vilka former av judendom finns det?
6. Nämn tre fakta om judisk mat.
Svar: Judar får äta all vegetarisk mat men får inte äta vilket kött som helst, det måste vara kött från växtätare.
7. Vad är en synagoga?
Svar: En synagoga är judarnas heliga tempel, som kristans kyrka.
8. Vilka former av judendom finns det?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)