Testa dig själv 14.1
1. Det finns två former av mekanisk energi. Vilka är de? Rörelse och lägesenergi.
2. Vad kallas den form av energi som finns i bensin? Kemisk energi.
3. På vilka två sätt kan man utvinna kärnenergi? Fusion och fission. Fission är när man delar atomerna och fusion är när man sätter ihop atomer. Man använder fission i ett kärnkraftverk. I solen så är det fusion.
4. Hur lyder energiprincipen? Energin kan inte skapas eller förstöras utan kan bara förvandlas till andra former.
5. Vilken eller vilka energiformer tänker du närmast på i samband med
A) en gunga : Rörelseenergi. B) Mat: kemisk energi. C) En stjärna: Kärnenergi.
6. Värme räknas som en egen energiform. Men varför kan man säga att värme egentligen är rörelseenergi? När något rör sig så bildas det värme automatiskt.
7. Beskriv vilka energiomvandlingar som sker i en
A) Elvisp: Strålningsenergi → Värmeenergi → rörelseenergi → elenergi → rörelseenergi.
B) Ficklampa: Strålningsenergi → kemisk energi → strålningsenergi → värmeenergi.
8. En motor har verkningsgraden 30%. Vad menas med det? verkningsgraden från solenergin är 100% och sedan varje gång energin förvandlas till andra former så försvinner det energi på vägen. I motorn så är det bara 30% energi kvar ifrån solenergin.
* Forskarna har länge ansett att de största dinosaurierna måste ha varit kallblodiga. Varför tror du att man har gjort det antagandet? Varmblodiga varelser håller alltid samma kroppstemperatur och för att hålla samma temperatur så går det åt energi. Kallblodiga varelser varierar i temperaturen och då krävs det inte lika mycket energi. Om dinosaurierna skulle vara varmblodiga så hade dom behövt äta mycket mer mat än vad dom åt. Man tror att dom var kallblodiga för att spara energi.
Testa dig själv 14.2
1. Ge tre exempel på fossila bränslen. Olja, Naturgas och kol.
2. Vilket grundämne används som bränsle i en kärnreaktor? Uran.
3. När och var inträffade den hittills svåraste känrkraftolyckan i världen? I Tjernobyl, Ukraina 1986.
4. Vad menas med en icke förnyelsebar energikälla? Att energikällan till slut kommer att ta slut. T.e.x fossila bränslen.
5. den så kallade växthuseffekten höjer jordens medeltemperatur.
A) Vad beror växthuseffekten på? Det beror på koldioxid utsläppen. Koldioxiden lägger sig som ett lager i jordens atmosfär och släpper in solstrålar men inte ut. Därför höjs medeltemperaturen på jorden.
B) Vilka energikällor bidrar till att öka växthuseffekten? Olja, Naturgas och kol. Dvs dom fossila energikällorna eftersom att dom innehåller koldioxid.
6. Vilka för och nackdelar finns det med kärnkraftverk.
Fördelar: Nya jobb, mycket energi, billig energi och en säker energikälla ( ett sätt som kan producera energi hela tiden.)
Nackdelar: Man använder fossila bränslen, Det finns en risk att kärnkraftverken går sönder och då släpps det ut en massa strålning.
7. I en TV-debatt hävdade en forskare att växthuseffekten i grunden är bra. Vad kan ho ha menat med det? Växthuseffekten är orsaken till att vi ens kan leva på jorden och det var nog det forskaren menade. Det är egentligen bara den ökade växthuseffekten som är dålig.
*Växthuseffekten kan göra att de enorma ismassorna vid nord och Sydpolen smälter. Men det är värre om isen vid Sydpolen smälter än isen vid nordpolen. Varför är det så? Isen vid nordpolen ligger i vattnet och när den smälter så höjs inte vattennivån överhuvud taget. Men isen som ligger på sydpolen ligger på land och när den smälter så rinner den ut i vattnet och då höjs vattennivån.
Testa dig själv 14.3
1. Ge tre exempel på förnyelsebara energikällor. Solkraft, vindkraft och vattenkraft.
2. I Vårt land är vi mycket beroende på elektrisk energi. Varifrån får vi merparten av den elektriska energin vi använder. Kärnkraften ger oss mest energi.
3. Hur många procent av energianvändningen på jorden kommer från förnyelsebara energikällor?
skriv mer bror
SvaraRadera