tisdag 23 september 2014

Energi -Testa dig själv.

Testa dig själv 14.1


1. Det finns två former av mekanisk energi. Vilka är de? Rörelse och lägesenergi.

2. Vad kallas den form av energi som finns i bensin? Kemisk energi.

3. På vilka två sätt kan man utvinna kärnenergi? Fusion och fission. Fission är när man delar atomerna och fusion är när man sätter ihop atomer. Man använder fission i ett kärnkraftverk. I solen så är det fusion.

4. Hur lyder energiprincipen? Energin kan inte skapas eller förstöras utan kan bara förvandlas till andra former.

5. Vilken eller vilka energiformer tänker du närmast på i samband med

A) en gunga : Rörelseenergi.  B) Mat: kemisk energi.    C) En stjärna: Kärnenergi.

6. Värme räknas som en egen energiform. Men varför kan man säga att värme egentligen är rörelseenergi? När något rör sig så bildas det värme automatiskt.

7. Beskriv vilka energiomvandlingar som sker i en

A) Elvisp: Strålningsenergi → Värmeenergi → rörelseenergi → elenergi → rörelseenergi.

B) Ficklampa: Strålningsenergi → kemisk energi → strålningsenergi → värmeenergi.

8. En motor har verkningsgraden 30%. Vad menas med det? verkningsgraden från solenergin är 100% och sedan varje gång energin förvandlas till andra former så försvinner det energi på vägen. I motorn så är det bara 30% energi kvar ifrån solenergin.

* Forskarna har länge ansett att de största dinosaurierna måste ha varit kallblodiga. Varför tror du att man har gjort det antagandet? Varmblodiga varelser håller alltid samma kroppstemperatur och för att hålla samma temperatur så går det åt energi. Kallblodiga varelser varierar i temperaturen och då krävs det inte lika mycket energi. Om dinosaurierna skulle vara varmblodiga så hade dom behövt äta mycket mer mat än vad dom åt. Man tror att dom var kallblodiga för att spara energi.

Testa dig själv 14.2


1. Ge tre exempel på fossila bränslen. Olja, Naturgas och kol.

2. Vilket grundämne används som bränsle i en kärnreaktor? Uran.

3. När och var inträffade den hittills svåraste känrkraftolyckan i världen? I Tjernobyl, Ukraina 1986.

4. Vad menas med en icke förnyelsebar energikälla? Att energikällan till slut kommer att ta slut. T.e.x fossila bränslen.

5. den så kallade växthuseffekten höjer jordens medeltemperatur.

A) Vad beror växthuseffekten på? Det beror på koldioxid utsläppen. Koldioxiden lägger sig som ett lager i jordens atmosfär och släpper in solstrålar men inte ut. Därför höjs medeltemperaturen på jorden.

B) Vilka energikällor bidrar till att öka växthuseffekten? Olja, Naturgas och kol. Dvs dom fossila energikällorna eftersom att dom innehåller koldioxid.

6. Vilka för och nackdelar finns det med kärnkraftverk. 

Fördelar: Nya jobb, mycket energi, billig energi och en säker energikälla ( ett sätt som kan producera energi hela tiden.)


Nackdelar: Man använder fossila bränslen, Det finns en risk att kärnkraftverken går sönder och då släpps det ut en massa strålning.

7. I en TV-debatt hävdade en forskare att växthuseffekten i grunden är bra. Vad kan ho ha menat med det? Växthuseffekten är orsaken till att vi ens kan leva på jorden och det var nog det forskaren menade. Det är egentligen bara den ökade växthuseffekten som är dålig.

*Växthuseffekten kan göra att de enorma ismassorna vid nord och Sydpolen smälter. Men det är värre om isen vid Sydpolen smälter än isen vid nordpolen. Varför är det så? Isen vid nordpolen ligger i vattnet och när den smälter så höjs inte vattennivån överhuvud taget. Men isen som ligger på sydpolen ligger på land och när den smälter så rinner den ut i vattnet och då höjs vattennivån.

Testa dig själv 14.3


1. Ge tre exempel på förnyelsebara energikällor. Solkraft, vindkraft och vattenkraft.

2. I Vårt land är vi mycket beroende på elektrisk energi. Varifrån får vi merparten av den elektriska energin vi använder. Kärnkraften ger oss mest energi.

3. Hur många procent av energianvändningen på jorden kommer från förnyelsebara energikällor? 

fredag 19 september 2014

Svenska artikel - Vindkraftverk

Bra eller dålig energikälla?

Inledning

Ska Sverige satsa mer på att bygga vindkraftverk? 

I Sverige finns det ca 2000 vindkraftverk och dom står för ca 4% utav all el i Sverige. Vindkraftverken är dyra och det tar runt 9 år innan ett vindkraftverk har tjänat av sin kostnad. Vindkraftverken har dok inga utsläpp och är en väldigt miljövänlig energikälla. 

Huvudtext

Argument: 

Vindkraftverken använder inte någon utav jordens resurser för att drivas. Därför tycker jag att Sverige iallafall ska bygga minst 4000 vindkraftverk till. Men jag tycker inte man ska bygga dom på land utan stora vindkraft parker ute till havs. Dom ska byggas ute till havs eftersom att det inte stör människorna så mycket som om dom hade stått på land och det hade inte heller förstört landskapet. fågellivet blir inte heller stört på samma sätt som om dom hade stått på land eftersom att fåglarna inte bor ute på havet. Om man skulle bygga mer vindkraftverk så skulle man få mer arbetstillfällen. Det arbetar idag 2000 st inom vindkraften och om man skulle göra en utbyggnad utav vindkraften så skulle det bli 12000 mer arbetstillfällen inom vindkraften i Sverige. Vindkraftverken är dyra att bygga men efter 7-9 år så har dom betalat av sig, dom är alltså billiga på långsikt. 

Motargument: 

Vindkraftverken producerar inte el hela tiden eftersom att det inte blåser hela tiden. När det blåser under 3 m/s så producerar dom inte el och när det blåser mer än 25 m/s. Vindkraftverken förstör djurlivet både på land och i vattnet, dom förstör även landskapet och ger ifrån sig oljud. Dom producerar inte i närheten så mycket el som ett kärnkraftverk gör. Dom kräver stor yta eftersom att ingen vill bo i närheten av ett vindkraftverk p.g.a oljuden.

Så ska man satsa på vindkraft eller inte?

Svaret för mig är ett ja! Eftersom att det är väldigt miljövänligt och det kommer även upp 12000 nya arbetstillfällen. Forskning har visat att fåglarna utviker områden där det finns vindkraftverk och flyger runt dom istället. Så jag skulle inte säga att vindkraftverken inte förstör fågellivet. Men om man ska satsa på vindkraft så tycker jag att man ska satsa på att bygga stora vindkraft parker ute i vattnet. 



Källor: 

http://vind.kraftig.se/#/tyck-till
http://www.vindkraftnorr.se/vindkraftens_fordelar.asp
http://svenska11.blogspot.se/2014/08/argumenterande-texter-artikel.html
http://ekologistas.se/fornybart/vindkraft/de-riktiga-sanningarna-om-vindkraft-hela-listan/#.VBlA22R_tSJ

onsdag 17 september 2014

So - Ideologierna

Kommunism

I slutet av 1800 talet så började kommunismen komma. Det var Carl Marx och Fredrik Engels som kom på idéerna bakom kommunismen. Dom ville ha bort samhällsklasserna och ville får bort det med hjälp utav en revolution. Lenin var den som började med att få igenom kommunismen och han började med det i Ryssland. Han tyckte att det var väldigt orättvist i Ryssland på den tiden och han ville hjälpa alla andra. Staten ska äga allting, Staten är viktigast.



Socialism

Socialismen började 1889 och idéen är att man ska göra en rättvis fördelning i reformer (ändra lagarna.) August Palm var med och bildade socialdemokraterna. Det startades fackföreningar och folket blev nöjda.




Liberalism

Liberalismen började i Frankrike 1789 men kom till Sverige 1889. Kvinnor fick rösträtt och och folket skulle klara sig själva lite mer, dom menade på att man skulle ha frihet och välja mer själva vad man ville göra med sina pengar. Man vill att man ska få äga företagen själva och att staten ska bli mindre oviktigt.


Konservatism

Konservatism innebär att man inte vill ändra samhället för mycket och att staten ska ha mindre betydelse. Man ska även få ha privat ägda företag och religionen (kristendomen) ska vara viktigare.

måndag 15 september 2014

Labbrapport - Den brinnande sedeln.

Den brinnande sedeln 09-11-2014

Uppgift: Vi ska doppa en sedel i en blandning av T-röd, Vatten och salt och se om den brinner upp.


Hypotes: 40 % T-röd 55 % vatten 5% salt. Jag tror att det kommer brinna men att sedeln inte brinner upp.

Kemikalier: H20, T-röd och natriumklorid.

Materiel: Degeltång , Bägare, mätglas, spatel, tändstickor. Vi använde degeltången för att hålla den brinnande sedeln så att vi inte skulle bränna oss. Bägaren för att hälla i allting i och sedan doppa sedeln i. mätglaset för att mäta upp så att vi fick i rätt mängd vatten och T-röd. Sedan spateln för att blanda så att saltet inte bara sjönk till botten. Tändstickorna för att tända eld på sedeln.

Metod: Först tog vi fram all materia och sedan hällde vi i 40% T-röd och sedan 55% vatten i mätglaset och sedan hällde vi i T-röden och vattnet i en bägare. Efter det så lade vi ner saltet i bägaren och blandade runt. När vi hade blandat klart så doppade vi sedeln i blandningen och lyfte sedan upp den med degeltången och satte eld på den med hjälp av tändstickor.


Resultatet: Sedeln började inte brinna. För att det var för mycket vatten.

Slutsats: Man tänder eld på T-röden och så måste man tajma det så att T-röden har brunnit upp samtidigt som vattnet avdunstar ifrån sedeln. Vattnet håller sedeln blöt och otändbar medans T-röden brinner.

Felkällor/förbättringar: Jag tycker inte att det blev något fel i labbet för att vi var noggranna med att läsa igenom hur man skulle göra innan och vi mätte upp allting väldigt noggrant. För att lyckas med denna labb så skulle vi haft i mer T-röd än vatten i blandningen. En blandning som lyckades väldigt bra var 60% T-röd och 40% vatten. Det måste vara mer T-röd än vatten i blandningen eftersom att T-röden brinner upp fortare än vad vattnet avdunstar.


Labbpartner: Jag jobbade med Jonathan Fåglum. Jag tyckte att vi arbetade bra tillsammans och vi löste denna labben på ett bra sätt. 

onsdag 10 september 2014

Energiformer

Energiformer

Rörelseenergi \
Mekanisk energi
Lägesenergi /

värmeenergi (sämst) – Energi från värmen

strålningsenergi – Sol energi

kärnenergi - Atomkärnor

Kemisk energi – Fossila bränslen / mat

Mekanisk energi

Elektrisk energi* → strålningsenergi → Vattnets kretslopp → lägesenergi → rörelseenergi/kärnenergi → elektrisk energi


Verkningsgrad - Varje gång energin förvandlas till en ny energiform så går det lite energi till spillo och verkningsgraden är hur mycket energi som finns kvar efter att energin har förvandlats. 

Energiprincipen - "ingenting försvinner, Allt finns kvar" - Energi kan inte nyskapas eller förstöras, utan kan bara ändra form.

Energikvalité - Kvalitén på energi, t.ex. elektrisk energi är bäst, värmeenergi är sämst. Hur bra man kan spara energin. 

Insändare - Mer idrott


Mer idrott i skolan!

Jag tycker att man ska ha minst 3 timmars idrott  per vecka i skolan. Eftersom att det är bevisat att barnen jobbar bättre om dom har fått röra sig. När man tränar och rör sig så mår kroppen bättre än om man bara sitter still på en stol och arbetar. Man hade även minskat fettman på ungdomarna i Sverige. 

Låter man eleverna ha mer idrott så hade dom kunnat koncentrera sig bättre på lektionerna och där med höjt sina betyg. Man hade även lärt sig hur man ska ta hand om kroppen bättre och på de sätter mått bättre. Eleverna hade även varit mindre sjuka. Alla elever hade varit mindre stressade och där med klarat av skolan på ett bättre sätt. 

Jag ser inget det ända dåliga jag ser med att ha 3 timmars idrott i veckan är att man måste gå 1 timma längre i skolan varje vecka. Men det är nog inte ett så stort problem för eleverna att klara av. Jag uppmanar idrottslärare och rektor att skaffa 3 timmars idrott per vecka för elevernas bästa!  




Akke