tisdag 25 november 2014

1900 talets tekniksprång

T-Forden

Bilen är det vanligaste transportmedel i dagens samhälle. T-forden var den första bilen som tillverkades på löpande bandet principen. Bilen blev därför billigare och producerades fortare än andra bilar på den tiden. Bilpriserna sänktes från tusentals kronor till något mellan 900 och 600 kr och därför kunde mer folk köpa bilen. Anledningen till att Henry Ford började med att massproducera bilar var för att han ville tjäna pengar. Henry Ford hade inte kunnat producera bilar med löpandebandet principen om det inte varit för C.E Johansson. Johanssons måttsats gjorde att man kunde beställa delar ifrån länder med andra måttenheter. Anledningen till han kom på måttsatsen var för att det fanns måttenheter med samma namn som inte hade samma längd/storlek.

Jag tror att T-forden slog igenom så bra eftersom att innan man hade bilar så använde man hästar som transportmedel. När städerna började växa så blev det mer och mer hästar i städerna och hästarna bajsade ju. Det blev senare ett problem för gatorna var nästan fulla av häst bajs. I USA hade man ett möte om detta där man var mycket oroliga över problemet med häst bajset. När T-forden kom så försvann bajs problemet. Istället dök koldioxid problemet upp.

Konsekvenserna med T-forden och löpande bandet principen var att man fick bättre kvalitet på varorna man tillverkade. Klockan blev allt mer viktigare att följa eftersom att arbetstiderna blev mer bestämda.

Atombomben

1930 började man experimentera med atom klyvning (fission.) Man hittade då kärnenergi som man möjligt vis kunde utnyttja som energikälla. Den ungerska forskaren Leo Szilsard förstod att man kunde använda kärnenergin till vapen. Leo flyttade till USA och träffade Albert Einstein där dom utvecklade kärnenergin till en bomb och visade för presidenten Roosevelt. Roosevelt blev imponerad av ritningarna på bomben och bestämde sig för att tillverka bomben. Han ville inte att Hitler skulle utveckla en sådan kraftig bomb före USA. Det man inte visste var att dom Tyska forskarna försökte att fördröja utvecklingen av bomben. Dom visste att om Hitler fick tag i ett vapen som var så här kraftigt så skulle Hitler spränga bort stora delar av jorden.

1942 startade USA "The Manhattan project" det var ett projekt där man skulle utveckla bomben. Man gjorde provsprängningar  Tyskland hade slutat försöka att få fram ett kärnvapen och försökte istället utveckla ett sätt att utvinna elektricitet från kärnenergin.

USA fick tillslut fram en atombomb som fungerade bra, man hur stark bomben var när man detonerade den på marken men man hade aldrig testat att släppa den från ett flygplan. 6 augusti 1942 skulle man dock testa detta. Flygplanet "Enola Gay" var det första planet man släppte en atombomb ifrån. Man släppte bomben över staden Hiroshima i Japan, bomben dödade cirka 100000 människor i staden. Anledningarna till man bombade just Hiroshima är många, man hade redan bombat dom större städerna i Japan, Hiroshima var en viktig militär stad för Japan och man ville testa hur stor bombens kraft var, det kunde man inte göra på en stad som redan var halft sönder bombad.

USA visste att bomben skulle döda många människor men dom hade ingen aning om att strålningen efter bomben skulle vara så förfärlig. När man släppte bomben i Hiroshima så hade det varit lugnt mellan Japan och USA i nästan ett år, USA hade krävt att Japan skulle skriva på ett fredspapper men det ville inte Japan. Japan var näst intill ofarligt för USA men det var dom inte nöjda med. Jag tror att USA använde bomben för att testa vapnet dom fått fram och dels för att få makt i världen, dom ville liksom visa upp deras vapen.

Idag vet man att atombomber sänder ut gammastrålning och är därför livsfarlig efter att bomben sprängts, gammastrålning medföljer oftast cancer. Idag finns det faktiskt regler i krig, man får inte använda sig av kärnvapen av något slag. Eftersom att dom radioaktiva ämnena som finns i kärnvapen är så farliga för civila människor. Strålningen förstör även miljön runt om i städerna där bomben släppts, frukter, djur och vatten blir förgiftat av strålningen och går sedan inte att äta för då blir man sjuk. Man kan heller inte leva i en stad som blivit drabbad av en atombomb eftersom att strålningsmängden är så hög  är det väldigt stor chans att man blir sjuk i cancer.


Radio och radar


I slutet av 1800 talet började människor fantisera om att kunna skicka trädlösa meddelanden. Guglielmo Marconi lyckades tillslut komma på ett sätt att genomföra fantasierna. Det var på 1890 talet som han lyckades skicka ett trädlöst meddelande med hjälp utav radiovågor. 

Under första världskriget så utvecklades radio tekniken snabbt eftersom att man behövde bättre kommunikationsmöjligheter. Kommunikationsmöjligheterna behövdes främst inom flottan och flygvapnet. Man kunde med hjälp utav radion varna andra om fiender eller ge information till andra. 

Det finns inte så mycket negativt runt radion och radarn, det ända jag kan komma på är att man hade krigat på ett annat sätt om man inte hade uppfunnit radion . Det kanske hade död mindre människor i krigen eftersom att man inte hade kunnat kriga på samma sätt,  men det hade också kunnat dö mer människor i krigen och krigen kanske hade hållt på längre det är sånt man inte riktigt vet. Radion har dock påverkat dagens samhälle på ett bra sätt, vi kan t.e.x ringa och skicka meddelanden till varandra. Radarn har också påverkat oss på ett bra sätt, den används mycket i flygplan, helikoptrar och båtar när man ska se vart man befinner sig. Den används även när man ska spåra någon eller något, t.e.x när man ska hitta något som försvunnit, polisen kan även spåra samtal med radarn. 

Anledningen till att radion blev en sådan succés var för att den inte var så dyr att tillverka och för att man behövde bättre sätt att kommunicera med varandra. Radarn slog igenom efter kriget och den slog igenom så bra eftersom att när man åkte båt eller flygplan så var chansen att man krockade ganska stor. När radarn kom så kunde man lätt se när det kom en annan båt eller ett annat flygplan.


Raketern 


Kineserna använde sig av fyrverkipjäser för ungefär 1000 år sedan och användes då för att signalera eller bara för underhållningens skull. Under andra världskriget så utvecklade man idéen med fyrverkipjäserna och man började utveckla fyrverkerier till raketer. Syftet med raketern var att man skulle använda den som ett transportmedel. Men man kom sedan på att man kunde utrusta raketern med en stridsspets och använda den som ett vapen istället, man utvecklade sedan raketern till en missil. Missilen kunde flyga längre distanser än vad raketern kunde göra och man kom snabbt på att man kanske kunde använda missilen till flyga ut i rymden. 

I oktober 1957 så skjuter sovjet upp den första satelliten i rymden, USA börjar då skynda sig och lyckas också skjuta upp en satellit i rymden. Det började då en rymdkapplöpning emellan Sovjet och USA, Sovjet hade vunnit med att ha första satelliten i rymden men nu tävlade man om vem som först kunde få upp en människa i rymden. Sovjet vann även denna kapplöpningen och USA var väldigt besvikna men var fast besluta med att vara först med att landa på månen. 20 juli 1969 slog drömmen igenom då man lyckades landa på månen. Det var Apollo 11 som var bemannad av Neil Armstrong, Edwin "buzz" Aldrin och Michael Collins. Resorna är väldigt dyra eftersom att man använder sig av så kallade "engångs raketer." USA börjar förstå att dom inte kan lägga så här mycket pengar på en resa ut i rymden och försöker utveckla raketer man kan använda mer än bara en gång. Man bygger en rymdfärja, med rymdfärjan kan man använda för att flyga till rymden många gånger. 

Anledningen till att man satsade så mycket på raketer var för att människan alltid drömt om att kunna flyga ut i rymden, forskningen hade inte gått lika fort om inte USA och Sovjet hade tävlat om vem som först kunde göra en rymdresa. 

Efter att raketern kom så har människans sätt att leva helt förändrats. Vi använder oss av satelliterna dagligen när vi t.e.x använder oss av internet eller kollar på tv så använder vi oss av satelliter. 

Atom fysik


Vad är en atom?
Svar: En atom är en liten byggsten som är uppbyggd av neutroner, elektroner och protoner.

Vad är ett grundämne?
Svar: Ett grundämne är ett ämne som är uppbyggt av enbart en sorts atom.

Ungefär hur många grundämnen finns det?
Svar: Det finns runt 118 grundämnen

Vilka är det tre ”byggstenarna” som tillsammans bildar atomer av olika slag?
Svar: Neutroner, Protoner och elektroner. 

Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen?
Svar: Neutron är neutral, proton är positiv och elektron är negativ. 

Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av …

Svar: tomrum.

Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet?
Svar: Väte är det lättaste grundämnet eftersom att det bara en en proton. 

Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika antal, är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har?

Svar: Antalet neutroner, protoner och Neutroner. 

Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt?
Svar: Samma grundämne fast ämnet inte har samma antal neutroner. 

Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det?
Svar: När ett ämne  är ostabilt så blir ämnet radioaktivt. 

Vad betyder ordet ”radio”?

Svar: När man olika former utav strålning.

Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen?
Svar: Man använder joniserande strålning inom röntgen och när man behandlar cancer, det finns även joniserande strålning i brandalarm. 

Vad menas med bakgrundsstrålning?
Svar: Bakgrundsstrålning är en strålning som alltid finns och den kommer ifrån rymden, kom till under big bang. 

Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla?
Svar: Väte eftersom att det är det första grundämnet i det periodiska systemet. 

Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk?
Svar: Uran. 

Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas processen där man ökar andelen uran?
Svar: Fusion, när man sätter ihop lättare grundämnen till tyngre. 

Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige?
Svar: Det finns 3 stycken. 

Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden?
Svar: Man ska förvara det radioaktiva avfallet långt under marken. 

Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik.


Svar: Fission delar atomer och fusion sätter ihop atomer. Man använder fission i ett kärnkraftverk och i solen så förekommer det fusion. Fusion ger mest energi men människan har inte kommit på något sätt att kontrollera energin. Har man inget som kan kontrollera denna process så blir det till slut atomsprängningar.  

onsdag 19 november 2014

Atombomber mot Japan

1. Gå in på artikeln om Japan i NE (enkel) och klicka på kartan.

a) Var ligger Hiroshima och Nagasaki? Läs artiklarna om städerna på NE (enkel) och (kort).


b) Varför tror du att just dessa två städer valdes som mål för atombombningarna 1945?

Jag tror att man valde att bomba Hiroshima eftersom att det var en stad som hade mycket militärer i och eftersom att Hiroshima var den ända stora staden kvar som inte hade blivit bombad. Nagasaki blev också bombat för att det inte fanns några större städer att bomba. 

2. Läs om kärnvapen i NE (enkel).

a) Vad är kärnvapen?

Ett kärnvapen är ett vapen där sprängladdningen får sin energi/kraft ifrån fusion eller fission av atomkärnor. Ett konventionellt vapen får sin energi/kraft ifrån kemiska processer. 

b) Vad händer när man spränger en atombomb?

När man släpper en atombomb så startar det en kedjereaktion inuti bomben, man skjuter neutroner på en uran bit och så delas det upp i 3 nya neutroner och så håller det på så tills det blir tillräckligt varmt inuti bomben och tillslut så sprängs det. Alltså man skapar en kedjereaktion inuti bomben, man kan säga att atombomben är som ett okontrollerat kärnkraftverk. 

3. Samla fakta och argument ur reportaget och artiklarna i NE (enkel) och (kort) som nämns nedan under Källor. Diskutera i grupp eller helklass.

a) Var det rätt att använda atombomber mot Japan?

Jag tycker att den första bomben som USA släppte var nödvändig för kriget, men den andra bomben var bara för att USA ville ha mer respekt och för att känna sig stora. Så jag säger att det var både ja och nej, hade dom inte släppt den första så hade inte kriget slutat men det var väldigt många oskyldiga som dog.

b) Vilka moraliska och politiska skäl fanns det som talade för och emot då?

Dom politiska skälen för USA var att man inte ville förlora mer militär, det hade man gjort om man behövt gå in och krig i Japan. Alla moraliska skäl pratade dok emot det USA gjorde med bombningarna, dom visste att det skulle dö väldigt mycket oskyldigt folk när man använde atombomberna.

c) Vad tycker du i dag när du vet vilka konsekvenser bombningarna?

Jag tycker att det var fel att använda kärnvapen i krig, eftersom att det skadar så många civila. Det man inte visste när man sprängde dessa atombomberna var att efter strålningen var så farlig. Strålningen efter bomberna dödade nog nästan lika många som själva smällen gjorde, städerna Hiroshima och Nagasaki blev även obeboeliga efter bomberna p.g.a strålningen.  

måndag 17 november 2014

"Fjärderiket" del 15.

En viktigt händelse i boken är när Blenda, Penny och Lsd håller sitt tal och hyllar Kalle och Anja. I deras tal säger dom att Kalle och Anja är dom som är värdiga att få åka till Bryssel. Eftersom att dom alltid är sig själva och tänker inte på vad andra säger om dom. Blenda tog ett exempel med Kalles byxor som inte satt bra på honom så att folket som lyssnade skulle förstå vad dom pratade om. Rektorn på skolan blev väldigt imponerad av talet och tyckte att var väldigt bra och att man fick sig en tankeställare efter talet.

onsdag 12 november 2014

Ryska revolutionen


Ryska revolutionen började 1917, den startade ganska självklart i Ryssland men det var många länder som var inblandade. Det som hände var att folket i Ryssland inte var nöjda med hur landet styrdes. Ryssland var en diktatur och många i landet var fattiga, Ryssland hade även förlorat ett krig emot Japan och det var ju en skandal.


Vad hände?

Varför?

Konsekvenser?

måndag 10 november 2014

Fjärderiket del 14


Passar boken som högläsningsbok? Eller är det en bok som man vill läsa på egen hand? Motivera ditt svar.



Jag tycker att man ska läsa boken som en högläsningsbok för då hänger hela klassen med i boken. Om man läser en bok som man inte gillar på egen hand så brukar det bli att man hoppar över sidor eller bara läser ut boken utan att tänka på vad som händer. Men om man får lyssna när någon läser boken högt och sedan har diskussioner om boken så måste alla hänga med i boken för att man måste kunna diskutera efteråt.

onsdag 5 november 2014

radioaktivt ämne Strontium.


förklara kort vad ett radioaktivt ämne är för något.

ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet, samt masstal och atomnummer.
ta reda på hur många isotoper det finns för detta grundämne.
ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes.
ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp av de -
kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas? Är detta också radioaktivt?
skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne (är det alfa-, beta- eller 
gammastrålning?)
beskriv de olika isotopernas halveringstid och förklara även vad detta innebär
ta reda på mer om ämnet, var/när används det i vardagliga sammanhang?
Övrigt?


1. Ett radioaktivt ämne  är ett ostabilt grundämne som faller sönder och kan bli ett nytt ämne, det beror på vilken sorts strålning som ämnet strålar ut.

Strontium betecknas Sr, har atomnumret 38 och har ett masstal som är 87,62, det finns 8 isotoper av Strontium. Strontium 90 är den ända radioaktiva isotopen av Strontium. Sr 90 utstrålar beta strålning (β). Sr 90 förvandlas till Sr 88 eftersom att Sr 89 också är radioaktiv. Beta strålning skickar ut en neutron ifrån atomenkärnan

Strontium upptäcktes i malm ifrån blygruvor i den skotska byn Strontian (där av namnet Strontium) 1790 av fysikerna Adair Crawford och William Cruickshank och renframställdes av Humphry Davy.

tisdag 4 november 2014

Andy Warhol

Andy Warhol föddes 6 augusti 1928 och dog 22 februari 1987 han blev bara 58. Han föddes i Pittsburgh, han hade 2 syskon och det var en fattig familj som Andy växte upp i. Andys mamma och pappa var födda i Slovakien men hade utvandrat till Pittsburgh. När han gick i trejde klass så fick han något som heter danssjuka och Scharlakansfeber, han fick ligga på sjukhus länge. På sjukhuset så fördrev han tiden genom att måla, lyssna på radio och samla på bilder på dåtidens filmstjärnor. Andy Warhol är en konstnär som är född i Pittsburgh. Han var konstnär, Grafiker och filmskapare, han jobbade mycket med popkonst och kommersiell konst. Warhols första jobb var inom reklambranschen, sedan började han släppa böcker och tecknade bilder. Senare så började Andy måla serie figurer och annonser, han blev påverkad av den abstrakta expressionismen. Andy Warhol blev en megastjärna, han började göra korta filmer som slog igenom ganska bra.


Andy är mest känd för att avbilda förbrukningsartiklar och skådespelare i silkscreenteknik. Några av hans kändaste verk är Campbell´s Soup Cans (konstverk), Chelsea Girls (film) och Exploding plastic Inevitable.

Andy Warhol heter egentligen Andrew Warhola.



Marilyn Monroe är ett utav Andys mest kända konstverk och jag har bestämt mig för att göra en bild analys utav bilden.

Marilyn Monroe bilden finns i väldigt många olika exemplar, något kan ha brunt hår och rosa bakgrund och något rosa hår och brun bakgrund. Bilden har återskapats i många olika stilar och färger. Men i denna bilden som jag valde så har Marilyn gulaktigt hår, rosa ansikte, blåa ögonlock, blå bakgrund, gula ögon och svart röda läppar. Monroe har lockigt hår












Källor:
http://www.andywarhol.se/
http://www.ne.se/enkel/andy-warhol
http://sv.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol
http://www.ne.se/lang/andy-warhol