fredag 24 januari 2014

Hinduism

Själavandring. Om du reser till Indien kan det hända att du ser heliga män som sopar marken framför sig med en kvast för att inte trampa ihjäl insekter. Det hör ihop med hinduernas tro på själavandringen. När en människa dör vandrar själen till en ny kropp. Man kan återuppstå som en människa, djur eller till och med som en insekt.

Erövrarnas religion. Hinduismen uppstod på 1500-talet f. Kr. då arierna invaderade Indien. Arierna kom norrifrån och var ljushyade. Indiens invånare, som kallades för dravider, var ett mörkhyat folk. De besegrades och arierna blev ett härskarfolk. Ariernas och dravidernas religiösa föreställningar sammansmältes och hinduismen uppstod.

Återfödelsen. Hinduismen är världens äldsta religion. Den har ingen grundare och själva ordet hindu betyder: indier. Över 80 procent av Indiens 1100 miljoner invånare är hinduer. Hinduismen har ingen bestämd lära med fasta regler. Religionen varierar en hel del mellan olika människor och olika delar av landet. Tron på återfödelsen är mycket viktig inom hinduismen. Hindun tror påsjälavandring. Det innebär att själen vandrar vidare till en ny kropp när kroppen dör. Vilken gestalt hon tar beror på hur hon har levt i det föregående livet. En god gärning ger bättre förutsättningar i nästa liv, onda handlingar medför att livet blir sämre. Målet för hindun är att slippa återfödelsen.
Det finns hinduer som tror på många gudar, medan andra i sin tur räknar med bara en enda Gud. Men de flesta tror att Gud finns överallt och i allting, det kallas för panteism.

Kastsystemet. Det hinduiska kastsystemet delar in människorna i olika grupper som kallas kaster. I vilken kast man kommer till beror på hur man levt i ett tidigare liv.
Kastväsendet uppstod när arierna invaderade Indien på 1500-talet f.Kr. Arierna blev nu överklassen och det besegrade folket draviderna, hamnade i underklassen. Det klassiska begreppet för kast är varna. Ordet varna betyder just färg. Från början var kastsystemet indelat i fyra nivåer. Överst fanns prästerna som kallades brahminer, därefter kom krigarna, sedan bönderna ochhandelsmännen och längst ned fanns tjänarna. Ur de fyra ursprungliga kasterna har det med tiden bildats tusentals olika kaster. Bönder finns i en kast, bagare i en annan, jordbruksarbetare i en tredje osv. De olika grupperna lever åtskilda och har olika anseende.

Kastlösa. Utanför kastsystemet finns de kastlösa. De utgör cirka 150 miljoner människor i Indien. Tidigare kallades de för de”oberörbara” eftersom de ansågs orena. Långt in på 1930-talet fanns det en föraktad kast som kallades ”oseebara”. Det var en tvättarekast som tvättade andra kasters kläder. De fick bara arbeta under nätterna och fick inte gå ut under dagarna.
Den främste förkämpen för de kastlösa var den store folkledaren Mahatma Gandhi. Han införde benämningen Harijans = ”Guds små barn” på de kastlösa. Trots att kastsystemet förbjöds i lag 1950 lever det kvar i dag på landsbygden. Det är svårt att ändra på gamla traditioner.

Karma. Det som avgör i vilken kast man hamnar i vid födelsen är ens karma, säger hinduerna. Karma är resultatet av våra gärningar och handlingar under ett liv. Goda handlingar i livet ger en bra karma, och det ökar möjligheten att återfödas till en högre kast. Den som har en dålig karma flyttas till en lägre kast och får det sämre. Har man en riktigt dålig karma kan man återfödas till något föraktat djur, exempelvis en hund.

Den heliga kon. Hinduerna anser att kon är ett mycket heligt djur. I Indien finns det cirka 200 miljoner kor. Kon är en symbol för moderligheten och ömheten, men alla delar är inte heliga. Mulen anses inte vara så helig eftersom guden Shiva en gång förbannat den, däremot är svansen mycket helig. Varje döende hindu som vill leva ett bra liv efter döden bör hålla i en kosvans när han dör. Respekten för kon härstammar från den tiden arierna var koskötande nomader. Då var korna deras viktigaste ägodelar. I indiska städer och byar strövar kor fritt omkring i trafiken.

Gudar. Det finns miljontals gudar inom hinduismen. Man brukar dock tala om tre huvudgudar och dessa är: Brahma, Vishnu och Shiva.I nästan varje hinduiskt hem finns det ett litet husaltare. Där ber man och offrar varje morgon och kväll. På altaret finns det flera bilder av gudar och gudinnor. Under andaktsstunden tänder man rökelse och ställer fram offer av blommor eller frukt framför guden.

Frågor: 1. Hur uppstod hinduismen? 2. Nämn fakta om återfödelsen. 3. Vilka var de första kasterna? 4. Nämn fakta om de kastlösa. 5. Förklara uttrycket karma och dess betydelse. 6. Nämn fakta om den heliga kon. 7. Vilka är de tre huvudgudarna? 8. Hur hyllar man gudarna?

Brahma är skaparguden. Genom honom har världsalltet blivit till. Som skapargud är Brahma höjd över de andra gudarna, men numera är han nästan glömd i Indien och det är inte många som dyrkar honom. Det finns knappast några tempel som tillägnats honom.

Vishnu är en älskad gud. För många miljoner hinduer är han den främste guden. Han upprätthåller skapelsen och ser till att den heliga goda ordningen får råda. När det onda hotar ingriper Vishnu. Enligt hinduisk tro kan Vishnu uppenbara sig genom att låta sig födas som en människa och leva på jorden för att hjälpa människorna till rätta. Den mest kända och älskade gudamänniskan ärKrishna, som är Vishnu i en människokropp.

Shiva dyrkas främst i södra Indien. Han är källan till både gott och ont, den som tar liv men ändå skapar ett nytt liv. Som dödsgudkan han vara fruktansvärd, men som livets gud är han mild och kärleksfull. Att en och samma gud kan vara både dödsgud och livets gud förklaras av att döden för hinduerna innebär återfödelsen till ett nytt liv. Shivas hustru heter Kali. Hon är en dödsgudinna som avbildas med ett avhugget huvud i handen och en krans av dödskallar runt halsen.

Heliga skrifter. Hinduernas heliga böcker är mycket långa och invecklade. Äldst är Vedaböckerna. De härstammar från tiden 1500 till 400 f.Kr. De består av en rad olika böcker från olika tider. Ordet Veda betyder kunskap. Den äldsta bland Vedaböckena är Rigveda. Den innehåller böner och beskrivningar hur offer ska gå till.

Hinduernas heliga stad. Varanasi är hinduernas heliga stad. Staden ligger vid den heliga floden Ganges i norra Indien. Varanasi har cirka 1,6 miljoner invånare.
Varje år vallfärdar många hinduer till Varanasi för att bada i floden Ganges och bli renade från synd. Man anser att Ganges har en särskild kraft här.

I staden Varanasi kan man slippa den så kallade Samsara, som innebär den tröstlösa serien av födelse och död flera gånger. I Varanasi kan den döde uppnå Brahman, det högsta målet för en hindhu. Normalt skulle det krävas återfödelse flera gånger.

Hinduernas heliga män. Hinduernas heliga män kallas för Sadhus. Det är människor som lever mycket enkelt och inte äger några saker, allt i syfte att uppnå frälsning. Sadhuerna tillhör olika sekter och de visar med märken på armar och bröst vilken riktning de bekänner sig till.

Sadhuerna är oftast på en ständig vandring från helgedom till helgedom och till olika religiösa högtider. En del sadhuer anser att den enda vägen till frälsning går genom strängt asketiska handlingar (man plågar sig själv).

Det finns sadhus som stirrar direkt på den brännande solen dagen lång tills de blir blinda. En del av dem står upprätta i många år, utan att någonsin sitta eller ligga. De sover stående mot ett uppspänt tygstycke. Med åren svullnar deras ben och medhjälpare måste massera deras ben för att förhindra skador.

Hinduismen i Indien. Hinduismen är en religion som främst finns i Indien. Det är svårt att beskriva hinduismen. Ordet hinduism, som betyder ”det indiska”, används inte av indierna själva. De kallar religionen för: ”den eviga världsordningen”.

Gudar. En del hinduer tror på en gud, men det lär finnas 330 miljoner olika gudar i Indien Det finns hinduer som betraktar sina 330 miljoner gudar som självständiga gudomligheter, men många teologer ser i dessa gudar bara Brahmans många uppenbarelser. Hinduernas högsta mål är att uppnå förening med den eviga anden, vilket hinduerna kallar Brahman.

Ahimsa. Trots att de flesta indier är hinduer är Indien en religiös neutral stat. Religionsundervisning får inte undervisas i statligt kontrollerade skolor.
De flesta hinduer följer principen: ahimsa, som betyder: icke döda. Denna princip leder ofta till att många hinduer är vegetarianer. Dessutom har Indien ingen allmän värnplikt, det skulle strida mot ahimsa, utan man satsar istället på en yrkesarmé. Denna ahimsa-princip kan komma i konflikt med det moderna samhällets krav. Indien har varit i krig med Pakistan och Kina flera gånger, då måste ahimsa-principen vika.

torsdag 23 januari 2014

Veckans nyheter.


1. En kanal genom Nicaragua ska börja byggas i december. Den ska binda ihop Atlanten och Stilla havet. 1914 öppnades en 77 kilometer lång kanal mellan oceanerna. Vilken kanal?  Nicaraguakanalen

2. Ett finger på den kända Kristus-statyn "Cristo Redentor" har kapats av blixten vid ett kraftigt
åskväder på berget Corcovado i Brasilien. Över vilken stad vakar den 40 meter höga statyn? Rio de Janeiro

3. Hon slog igenom 2003 med "La, la, la (Never give it up)" och sjöng "Mikrofonkåt" i "Så mycket bättre". I sommar tar hon över "Allsång på Skansen" efter Måns Zelmerlöw. Vem? September 

4. En 37-årig göteborgare fick kliva upp på Globens scen två gånger under Idrottsgalan 2014. Han vann Jerringpriset och utsågs till årets manlige svenska idrottare. Vem är han? Henrik Stensson. 

5. Sverige har cirka 400 vargar. För att förebygga skador på renar, tamboskap och hundar har man sedan 2010 skjutit cirka 50 vargar. Vad är förvaltningsrättens beslut inför årets jakt?  30 vargar.

Hitta en grupp eller organisation som är för vargjakt och en annan som är emot vargjakt. Jägarnas är emot att stoppa jakten på vargjakten. Dom som är för att stoppa jakten är miljöorganisationerna. 

Vilka argument framför de? Argumenten är att EU domstolen inte skulle tillåta Sverige att fortsätta med vargjakt. 

Vad baserar de sina argument på? Dom baserar sina argument på Eu domstolens lagbok. 


Vad tycker du? Jag tycker att det är bra att det är bra att man har satt stop på varg jakten eftersom att djuret är utrotningshotat. Man äter inte djuret eller använder djurets päls utan man dödar djuret för att skydda sina boskaps djur. 

Varför tycker du så? Jag tycker detta för att det hade blivit mycket bråk och tjat emellan dom som inte vill ha kvar djuren och dom som vill ha kvar djuret


Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5743190 
 http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/brannpunkt-direkt-stoppad-vargjakt_8898750.svd
  

måndag 20 januari 2014

Hemkunskap -bostad-

1. Miljon programmet är höghus områden.

2. Ett isolerat hus med mycket utrymme och att huset är bra anpassat till vad man vill göra.

3. Ett bra hus för rörelsehindrade är att man inte ska ha trappor utan istället en ramp, lådor och skåp får inte sitta för högt upp.

4. Knivar och vassa föremål får inte vara nära barnen och man ska ha pluggar i eluttagen.

5.

6. Det ska stå hyresvärdens namn och hyresgästens namn. Om det ingår internet, vatten, el och hur mycket de kostar. Hur står lägenheten är och hur många rum de finns.

7. Om man tar sönder något så måste man betala eller reparera skadan, Man måste betala hyran i tid.

8. Man måste tänka långsiktigt och om man bor i hus så måste man ha mycket tid och man måste kunna skötta de.

9. Det beror på storleken, när den är byggd och vart den ligger.

10. Respektera uppsägelse tiden och meddela hyresvärden i god tid.

11. soffor, sängar, bord, stolar och ett bra tema på färg.

12. Ett bra kök, sängar bord och stolar.

13. Dyrt eller billigt spelare inte jättestor roll istället ska man köpa ett känt märke för att dom vill inte smutsa ner sitt namn med skit grejer.

14. Man kan råd göra med personalen och fråga om det är bra eller dåliga grejer, fråga/kolla med konsument verket och man kan kolla på internet och kolla recensionerna.

15. Faktura, kontant och kredit.

16. När man väljer möbler tycker jag att man ska gå efter egenskaper och material.

17. Vilken storlek och vart den är tillverkad skötselråd.

18.  Loppmarknad, internet och aktioner. Man måste skötta om dom ordentligt olja in dom krämer och och skrapa bort rost.

19. möbel renoverare/ hantverkare

Big bang

Edwin Hubble undersökte ljuset från olika stjärnor och såg att stjärnorna rörde sig bort från oss i en väldigt hög hastighet och expanderade universum. Detta såg han genom att mäta med röd förskjutningen.


Det finns många olika teorier om hur universum skapades. Forskarnas teori är att universum skapades när Big bang inträffade för cirka 14 miljarder år sedan.  Big bang (den stora smällen) var när en liten liten prick som innehöll all materia. Pricken sprängdes och universum bildades. Det var så varmt att elektronerna, protonerna och neutronerna inte kunde slås ihop till atomer. Universumet expanderades väldigt fort och det blev bara kallare och kallare. När det blivit tillräckligt kallt så kunde dom lätta atomerna (väte och helium) bildas. Det finns fortfarande mest väte och helium i universum. Det bildades stjärnor och galaxer av atomerna och inuti stjärnorna blev det så varmt att det uppstod en fusion (dom lätta atomerna slås ihop och blir till tyngre atomer.) Efter detta blev det bara fler och fler atomsorter och idag har vi 118 upptäcka atomsorter.


1. Vilka argument/grundpelare vilar Big Bang-teorin på? (och det betyder... vad är det som säger att det inte är en bluff? Vilka "bevis" har man?)

Edwin Hubble såg att rymden expanderade eftersom hade han använde spektralinjer och såg att det blev rödförskjutning på planeterna han undersökte.. Senare så tänkte Edwin bakåt i tiden och kom på att det måste börjat expandera från något och detta något tror man var när Big bang hände

2. Var & när uppkom alla grundämnen? (Väte och helium bildades när.... alla andra grundämnen kom till... Varför finns det inte mer guld här i världen t.ex?)

När det blivit tillräckligt kallt så kunde dom lätta atomerna (väte och helium) bildas. Det bildades senare stjärnor och inuti stjärnorna blev det så varmt att det blev fusion och helium och väte kunde slås ihop och blev till tyngre atomer. Eftersom att guld är en mycket tung metall så bildades det inte så mycket av guldet och blev desto mer av dom lätta metallerna.

Buddhismen

1. Nämn fakta om prins Siddhartas liv. Siddharta var en väldigt rik furste som skulle bo i palatsets stängda portar. Men han hade hemliga åkturer ut från palatset. Han träffade sjuka, gamla och döda människor och bestämde sig för att lämna palatset sin fru och sitt barn.

2. Vilka två ytterligheter provade Siddharta? Han provade på att leva fattigt och rikt.

3. Hur blev Siddharta upplyst? Siddharta blev upplyst när han satt under ett träd och mediterade.

4. Nämn fakta om Buddhas lära. "De fyra ädla sanningarna" Alla lider från födelsen till döden.

5. Nämn fakta om de olika riktningarna. Buddhismen är upp delad i två olika grenar Mahayahan (den stora vagnen) Hinayana (den lilla vagnen).

6. Nämn fakta om munkarna. Munkarna går ut i samhället och samtalar med människor och lär dom. Munkarna rakas på huvudet och man måste genomgå en prövotid.

8. Hur kan lidandet upphöra enligt Buddha? När människan går in i nirvana.

9. Beskriv vägen för att upphäva lidandet.

10. Nämn 4 punkter i den åttafaldiga vägen. Rätt kunskap


fredag 17 januari 2014

Religion dikt

Det här ljuset det är mitt hopp
Och ljuset lyser i mörkret
Och mörkret har icke fått makt därmed
Det här ljuset det är Jesus

Det lilla ljus jag har, det ska få lysa klart
Det lilla ljus jag har, det ska få lysa klart
Det lilla ljus jag har, det ska få lysa klart
Lysa klart, klart, klart, lysa klart
Författare Carola. 


Gud vet om jag gifter mig.

Kulna höst med regn och töcken,
Bara backar, torra trän,
Ängar magra som en öken,
Tomma fält och fåglaskrän,
Isbelupna kärr och hagar,
Mörka gång och hala stig,
Långa nätter, korta dagar,
Sägen! skall jag gifta mig?

Horn, som krönt så många pannor,
Torde även kröna min;
Hustruns knorr samt hot och bannor
Värre är än själva hin.
Skall jag tåla sura miner,
Buller, harm och ordakrig,
Vaggegods, som illa viner?
Nej! jag vill ej gifta mig.

Tyst likväl: i kalla sängar
Roligt är att ha kamrat.
Vacker flicka, vackra pengar,
Vackra gods, samt hov och stat,
Vackra barn, som ropa pappa:
Ack, vad fägnad innerlig:
Kyssa, ta i famn och klappa! -
Jag tror väl jag gifter mig.

Men ännu ett ord i laget
Tänk, om jag då råkar på
En som är av förra slaget;
Huru ville det då gå?
Får jag ock av sista stycket,
Och jag skulle änkling bli:
Månn´ tro då mig hulpe mycket
Giftermål och frieri?

Så står jag bland tvenne lågar, -
Dock, jag tror jag låter bli!
Men, stor sak, jag tror jag vågar,
Lyckan står dem djärvom bi.
Flickor, kom! - nej, bliv man ute!
Ack, vart skall man vända sig?
Sist jag stannar i det slute´:
Gud vet om jag gifter mig.

torsdag 16 januari 2014

Tyska boken sida 22-23.

1. a. Maria hat einen Vogel. b. Katrin hat enie Katze. c. Samuel und Peter hat einen hund. d. Wir hat eine Ratte. e. Ich hat ein Pferd. f. Frau Winther hat eine Schlange. g. Herr Becker hat eine Maus h. Leon hat einen Wolf. 2. a. Maria sucht den Vogel. b. Katrin sucht die Katze. c. Samuel und Peter sucht den Hund. d. Wir sucht die Ratte. e. Ich sucht das Pferd. f. Frau Winther sucht die Schlange. g. Herr Becker sucht die Maus. h. Leon sucht den Wolf. 3.1. a. Maria hat einen Vogel. b. Katrin hat enie Katze. c. Samuel und Peter hat einen hund. d. Wir hat eine Ratte. e. Ich hat ein Pferd. f. Frau Winther hat eine Schlange. g. Herr Becker hat eine Maus h. Leon hat einen Wolf. 2. a. Maria sucht den Vogel. b. Katrin sucht die Katze. c. Samuel und Peter sucht den Hund. d. Wir sucht die Ratte. e. Ich sucht das Pferd. f. Frau Winther sucht die Schlange. g. Herr Becker sucht die Maus. h. Leon sucht den Wolf. 3.

Nyhetsarbete.


Ariel Sharon var Israels premiärminister. Sharon är död efter att legat i koma från 2006 (cirka 8 år). Sharon hade väldigt mycket makt i Israel och folket tycke om honom men nu har Sharon somnat in för alltid. Sharon blev 85 år gammal. Det finns ingen person eller grupp som ligger bakom Ariel Sharons död utan han dog en naturlig död. Jag tycker att det var skönt att han dog en naturlig död istället för att bli mördad eftersom att det är väldigt oroligt där nere och jag tror att det hade blivit krig. 

Källor:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/gazaraketer-nara-sharons-begravning_8888942.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/ariel-sharon-slug-och-hansynslos/


onsdag 15 januari 2014

Hinduism

När? 1500 år f.kr

Var? Indien

Hur? Draviderna och arierna började bråka och arierna vann och blev ett härskarfolk. Draviderna och ariernas religionstro blev ihop slagen och hinduismen uppstod. 
Arierna - ljushyade folket draviderna -mörkhyade folket.

Varför tror du att en religion börjar? Jag tror att man började med religion för att man behövde någon/något att känna sig trygga sig i eller att religionen kom från regler man hade i städerna. Eftersom att man levde efter religions lagarna så kanske reglerna var som en regelbok och om man bröt om reglerna så kanske man blev straffad. Så religionerna kanske helt enkelt började med att man behövde en "regelbok".




1. Hur uppstod hinduismen? 

2. Nämn fakta om återfödelsen.

3. Vilka var de första kasterna? Präster, Krigare, Bönder, handelsmän och tjänare.

4. Nämn fakta om de kastlösa. Dom som var kastlösa fick bara jobba på nätterna och fick inte gå ut på dagarna man kan nästan säga att dom var som slavar. Mahatma Gandhi friade dom kastlösa till att bli fria.

5. Förklara uttrycket karma och dess betydelse. Om du har varit snäll i ditt liv så och dör så föds du om till något bättre än vad du levde i förra livet. Om man har varit taskig och en dålig person så kan man bli ett djur eller hamna i ett sämre liv än vad man levde i innan.

6. Nämn fakta om den heliga kon. När en hindu dör så håller dom ofta i kosvansar för att få ett bättre liv efter döden. 

7. Vilka är de tre huvudgudarna? Shiva, Brahma och Vishnu- Krishna.

8. Hur hyllar man gudarna? Man ber och offrar för att hylla gudarna. 

9. Nämn fakta om Brahma. Brahma är skapelseguden och har fyra huven för att kunna se vad som händer runt om i hela världen. 

10. Redogör för Vishnus betydelse. Vishnu är den mest älskade guden i hinduismen och han är en avatar som kan bli en människa och har koll på vad människorna gör.

11. Nämn fakta om Shiva. 

12. Nämn fakta om Vedaböckerna. 

13. Nämn fakta om Varanasi. 

14. Redogör för Sadhus. 

15. Vad kallar indierna sin religion? 

16. Vilket är hinduernas viktigaste mål? 

17. Nämn fakta om ahimsa-begreppet.



Källa: http://perrysbilder.blogspot.se/2014/01/hinduismen-minikurs-sjalavandring.html   
http://www.ne.se/lang/hinduism
http://religionsfroknarna.se/?page_id=63
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hinduism

tisdag 14 januari 2014

Teknik månresor.


Först på månen

Jag tror att rymdfärderna har förändrat vårt samhälle eftersom att vi kan nu prata i telefon med varandra runt om i hela världen, man kan skicka mail och kolla på tv-program från runt om hela jorden. Efter våra rymdresor har vi också kunnat börja forska mycket om rymden. I filmen berättade dom att Sovjet var först ut i rymden men att USA (Amerika) var först med att landa på månen. Det första astronauten Neill Armstrong sa när han landade på månen var "ett litet steg för människan men ett stort steg för mänskligheten."




Svårt att ta sig upp

Det var inte helt enkelt att få en säker resa fram och tillbaka till rymden och det krävdes många försök för att ens lyfta från jorden. Det första levande som lyfte från denna planet var en hund som heter lejjka men hunden brann upp för att raketen inte var jättebra byggd och det blev alldeles för varmt inne i raketen. En raket brann upp med 5-6 astronauter i. Men detta gjorde inte att man slutade försöka med rymdfärder och till slut så lyckades Sovjet (Ryssland) att få till en lyckad resa fram och tillbaka ut i rymden men USA (Amerika) var först att ta sig till månen och landa.




NASA 20 Juli 1969 Armstrong
En massa nya produkter har kommit fram för att människorna ska bli mer anpassade för att vara i rymden.
V2 raketen
Sputnik 1957
Apolloprojektet 1-17
Saturn


måndag 13 januari 2014

F- 6 rymden frågor.

1. Vilka är de fyra årstiderna? Vinter, vår, sommar, höst

2. Hur många varv snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn? Med ordet axel menar man en linje som går rakt genom jorden från nordpolen till sydpolen. 1 varv
3. Hur många varv går månen runt jorden på en månad? cirka 30 gånger
4. Hur lång tid tar det för jorden att röra sig ett varv runt solen? cirka 365 dagar.
5. Vi i Sverige bor ju på norra halvklotet. lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i juli? Tips: slå upp ordet årstid i enkel). Sverige lutar mot solen. 
6.Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i januari? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel). Sverige lutar ifrån solen på vintern
7. Vad är stora smällen? Är universums födelse. 
8. Vilka är planeterna i vårt solsystem? Börja närmast solen. Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus 
9. Vad kallas jorden på latin? Tellus
10. Hur gammal är jorden? 4,6 miljader
11. Vad är en komet? Är en smutsig snöboll
12. Vad är ett stjärnfall? Grus och sten som brinner.
13. Vad är en asteroid? En lysande himlakropp.
14. Var finns asteroidbältet? Ett område mellan Mars och Jupiter där mesta dels alla asteroid finns
15. Vad är en galax? En galax är ett stjärnsystem dom flesta stjärnorna tillhör ett stjärnsystem

16. Vad är Vintergatan? Vintergatan är galaxen vi bor i.

17. Hur länge har solen lyst? Solen har lyst i 5 miljader år och man tror att den kan lysa lika länge till.

18. Hur varm är solen på ytan? Solens yta är cirka 5800 grader varm.

19. Vad betyder det att solen står i zenit? När solen står i Zenit är det att solen står rakt över våra huvuden och det inte blir någon skygga 

20. Vilken planet har flest månar? Tips: titta i tabellerna viktiga fakta i uppslagsorden MerkuriusVenusjordenMarsJupiterSaturnusUranus och Neptunus i NE (enkel). Saturnus har mest månar den har 62 månar.

21. Varför ser det ut som om månen lyser? Det ser ut som att månen lyser eftersom att månen reflekterar solens ljus.

22. Vilka var de två första människorna på månen? Neil Armstrong och Edwin Aldrin var dom två första människorna på månen.

23. Vad kallas de personer som reser ut i rymden? Personer som reser ut i rymden kallas astronaut.

24. Vad är ett teleskop? Man kan säga att ett teleskop är en jättestor kikare som man kan titta ut i rymden med. 

25. Vad är Hubble-teleskopet? Hubble-teleskopet är ett teleskop som snurrar runt jorden samtidigt som folk sitter och tittar vad som syns på teleskopet. detta teleskop har väldigt många instrument som kan bytas av astronauter som besöker den. 

26. Förklara orden meteor, meteorid och meteorit. Tips: slå upp ordet stjärnfall i NE (enkel). Merteorid är när en himlakroppen flyger ute i rymden. Om meteoriden kommer in i jordens atmosfär så kallas det meteor (stjärnfall). Om en liten del av meteoriden landar på jorden så kallas det meteorit.

27. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. Tips: slå upp ordet månen i NE (enkel) och titta på animationen. Ett dygn är när jorden snurrar ett varv runt sin egen axel. En månad är när månen har snurrat ett varv runt jorden. Ett år är när jorden har snurrat ett helt varv runt solen.

28. Hur får vi olika årstider? Vi får olika årstider på grund av att jorden lutar lite och då kommer man längre ifrån solen när jorden snurrar runt solen och sin egen axel. 

29. Vad är höstdagjämning och vårdagjämning? Höstdagjämning är när natten och dagen är exakt lika långa detta är likadant med vårdagsjäminingen.